Muchovník patrí medzi dlhoveké kry, dožíva sa totiž 30 až 70 rokov, preto mu rozhodne prospeje pravidelná závlaha, výživa a zmladzovací rez. Do rodivosti vstupuje v 2. – 3. roku, do plnej plodnosti sa dostáva približne v 6. roku.
Plody sa zberajú ručne a sú bohaté na vitamíny A, B a C a na antokyány. Obsah cukrov v zrelých plodov sa pohybuje od 20 do 30%. Určené sú na priamy konzum i spracovanie v domácnosti, ako napríklad džemy, sirupy, vína či dokonca destiláty.
Farba kvetu: biela
Stanovisko: slnečné, polotieň
Pôda :vzdušná, priepustná
Výška :3 - 4 m
Intenzita rastu: rýchlo rastúci
Použitie: konzumácia, živý plot
Zber plodov: Jun-Jul
Plody muchovníka sú bohaté na vápnik, draslík, horčík a železo. Podporujú imunitu a sú výbornou prevenciou pred žalúdočnými chorobami.
Plody dozrievajú v polovici júna, sú určené na priamy konzum, výrobu džemov, kompótov, ale tiež na sušenie . Dajú sa zberať aj listy, z ktorých sa varí čaj, ktorý priaznivo pôsobí na tráviaci systém a na detoxikáciu organizmu
Vyžaduje ale skôr slnečné stanovisko až polotieň. Na rozdiel od čučoriedok nepotrebujú kyslú pôdu. Najlepšie sa mu darí vo vlhkej, dobre priepustnej a nevápnitej pôde. Kríky je dobré po výsadbe zastrihnúť, aby sa rozkonárili, staršie jedince potom pravidelne prerezávame od výrastkov, tzv. vlkov. Môžeme ich pestovať ako stromky alebo ako kríky. Pri sadení v radoch dodržujeme odstup asi 3 m. Rastlinu nenapadajú skoro žiadni škodcovia, občas sa zvyknú dozretými bobuľami živiť bzdochy, ktoré cicajú sladkú šťavu. Muchovník plodí už tretím rokom po výsadbe, kvety sú odolné voči mrazom až do - 5°C.